Basiscursus Veerkracht 

Versterk de veerkracht bij verandering

De aanpassing aan veranderingen doet een beroep op de veerkracht van mensen. Bij complexe, langdurige en gestapelde aanpassingen is veerkracht een voorwaarde. Hoe ondersteunen we de veerkracht optimaal? Wat betekent deze kennis voor de strategie en veranderaanpak? Wat betekent het voor jou en je rol?

Vanuit meer dan tien jaar diep doorleefde ervaring met aanpassingsprocessen in organisaties weten we dat het niet alleen om de aanpak, maar ook om de veranderaar - om jou - gaat. Je bent de verandering die je wilt bewerkstelligen. 

Belangstellingsregistratie 

voor de Basiscursus Veerkracht

Leerdoelen

Je maakt kennis met het begrip veerkracht en begrijpt de meerwaarde van veerkracht. Je leert het verschil tussen inhoudelijke veranderdoelstellingen en de benodigde integrale ontwikkeling voor veerkracht herkennen. We helpen je met goede vragen overzicht te krijgen op je eigen veranderlandschap om daarin nieuwe wegen te herkennen die zowel de waardecreatie als de kwaliteit van arbeid vergroten, met veerkracht als katalysator. Je kunt na afloop van de dag een analyse maken van de mate waarin jezelf, je team en je organisatie veerkrachtig zijn. Je kunt de rol pakken om veerkracht te versterken.

Deze dag wordt volledig verzorgd met uitstekende lunch, een online leeromgeving met relevante materialen en interventiebeschrijving van de veerkrachtscan, ons onderzoeks- en analyse-instrument.

Programma van de ééndaagse basiscursus Veerkracht

Kennismaking & introductie

9.30-10.45:
Kennismaken met de docenten, de deelnemers en een introductie in integrale ontwikkeling.

Ter voorbereiding van deze dag ontvangen deelnemers het boek 'Gelukkig Druk?!', met daarin de basis voor toegepaste integrale ontwikkeling. 

Een veerkrachtscan

11.00 -12.30:
De veerkrachtscan bevat goede vragen om snel  overzicht te krijgen over de situatie in de organisatie. Je beantwoordt de vragen vanuit jouw beeld van de organisatie en maakt zelf een eerste analyse van wat er vooral nodig is: realiteitszin, aandacht of hoop.

We bespreken de uitkomsten, jouw mening en de mogelijkheden om de organisatie met deze analyse verder te helpen.

Lunch

12.30 - 13.30:
Uitgebreid lunchbuffet en gelegenheid om een korte wandeling te maken door de kloostertuin. 

restaurant met chandelier

Verdieping veerkracht

13.30- 15.00:

Veerkrachtontwikkeling richt zich op het systeem als geheel. De Veerkrachtscan kan versnellers en vertragers in het veranderlandschap signaleren. We laten een praktijkvoorbeeld zien. We gaan in op de waarde en de mogelijkheden om de organisatie bewust te maken van patronen en de benodigde integrale ontwikkeling met behulp van de veerkrachtscan.


Het herkennen en benoemen van helpende en belemmerende patronen binnen het systeem levert een belangrijke bijdrage aan het veranderproces. Je gaat aan de slag met de eigen patronen en je benoemt mogelijkheden voor verbetering van je veranderstrategie.

Daarover en over jouw rol daarin, gaan we met elkaar in gesprek.

Realiteitszin, aandacht en hoop worden daarmee gericht op psycho-sociaal-economische groei.


Afsluiting

15.00 - 15.30:
We lichten onze online leeromgeving toe, met daarin handouts en mogelijkheden voor experimenteren met de Veerkrachtscan.


We geven een toelichting op de (Post Bachelor) gecertificeerde leergang Veerkrachtversterking met 13 aanvullende interventies voor het versterken van Veerkracht in organisaties.

Eerste stap voor versterking van veerkracht

Schrijf je hier in. 

Doelgroep
Organisatie-adviseurs, managers, veranderaars.
Maximaal 8 deelnemers.

Tijd en plaats

Zodra er voldoende inschrijvingen zijn plannen we gezamenlijk een datum. We spreken af in het 14e eeuwse Klooster Karel V, Geertebolwerk 1 Utrecht. 

Kosten p.p.€ 495,-

Inclusief handouts, literatuurlijst, koffie en lunch 

Docenten van de basiscursus veerkracht

Marian Pater-Von Wasserthal

Docent

Maarten de Winter

Kerndocent

>