Doe eens mee met het
Online Lunchgesprek
Leuk dat je belangstelling hebt voor ons lunchgesprek! Schrijf je in op een geplande datum. Ben je dan verhinderd? Je kunt je naam ook op de attenderingslijst voor volgende gesprekken plaatsen onderaan deze pagina.
Waarom veerkracht als strategie?
De snelle veranderingen in technologie en de omgeving van de organisatie hebben tot gevolg dat de organisatie en haar mensen spanningen ervaren. Een enkele interventie of tijdelijke oplossing is niet voldoende. De organisatie en haar mensen moeten leren zich op opeenvolgende, nog onbekende veranderingen voor te bereiden.
Onder de druk van voortdurende veranderingen, blijken veel mensen juist flexibel terwijl de processen en cultuur van organisaties dat niet of veel minder zijn. Omdat mensen zich aanpassen, lijkt het aanvankelijk goed te gaan, maar ook de flexibiliteit van mensen heeft grenzen en de weerbaarheid kan exponentieel teruglopen. We zullen veerkracht in de strategie moeten borgen. Juist daar blijkt de individuele veerkracht een sleutel, want de organisatie kan leren - net zoals mensen dat kunnen. Daar zijn bruikbare principes voor.
Wat biedt het lunchgesprek?
Tijdens dit gratis online lunchgesprek leren we je op basis van goede vragen je eigen veranderlandschap te herkennen en perspectieven te verkennen om kansen te benutten. Er is ruimte om in te gaan op jouw casus of vragen.
Veerkrachtversterking levert meervoudige waarde:
- Individueel omdat het potentieel beter kan worden benut terwijl de gezondheidschade van teruglopende veerkracht, werkdruk, uitputting en burn-out hoog is.
- Bedrijfskundig vanwege de verbeterde wendbaarheid, productiviteit en verminderd verzuim.
- Veranderkundig omdat ook het aanpassingsproces zelf met veerkracht kan worden versterkt en experimenten niet kunnen mislukken, tenzij we er niet van leren.
Tijdens onze online lunchbijeenkomsten in kleine groepen kun je proeven hoe wij met kennis, coaching en instrumenten (HR-) professionals helpen veerkracht te versterken. Marion van den Wittenboer - arbeids- en organisatiedeskundige en alumnus van de leergang- doet mee. We nemen ruim de tijd om in te gaan op jouw (praktijk)vragen en geven ruimte aan dialoog. We gaan kort in op de vervolgmogelijkheden met Veerkracht College.
[
De inhoud van eerdere lunchgesprekken in 2023
Anne Marie Reus, Marianne Schulpen, Heidi Sprekelmeyer, Inge van de Pol, Sonja van Deursen-Stolk, Wim Luteijn en Ruud Niewold voerden een gesprek over een praktijkcase
"Hoe ontwikkelen we veerkracht, als medewerkers wel de veren hebben, maar niet de ruimte hebben om te vliegen?".
Deze vraag bracht het gesprek op aktie onderzoek als mogelijkheid om met kleine stappen de ruimte en het probleemoplossend vermogen iets te vergroten.
Door de patronen en mentale modellen die tijdens dit actie-onderzoek zichtbaar worden te bespreken met het leiderschap, worden hoopvolle vervolgstappen dan mogelijk.
14 juni 2023 ● Veerkracht lunchgesprek op LinkedIN
Tijdens dit lunchgesprek vanmiddag hebben Debby Bijker, Tedske van Dalen, Marjoleine G., Julian Kippuw, Jeltje Minnesma, Bea Oortwijn en Susan Timmerman zich - geholpen door Marion van den Wittenboer en Maarten de Winter - gebogen over veerkrachtversterking in hun organisatie of situatie.
Zij brachten hun eigen vraagstukken in op de thema's veranderbereidheid van medewerkers en voorbeeldgedrag van leiders.
Het leverde een leerzaam gesprek op.
Iedere verandering begint bij een goede vraag en een goed gekozen vraag kan een keerpunt betekenen in het omgaan met deze problemen en vraagstukken.
Hartelijk dank voor jullie actieve deelname met luisteren, suggesties en humor.
15 mei 2023 ● Veerkracht lunchgesprek op LinkedIN
"Er is een grote behoefte bij vakprofessionals om de dialoog met elkaar aan te gaan over concrete vraagstukken."
Marjolein Berendrecht, Yolanda Buchel, Susan Opgenoorth, Danielle van der Winden, Tiny van Dulmen en Jacquelin Zents voerden een gesprek over de ontwikkeling van #veerkracht in hun (klant)organisaties, met Laura Jacobs-Almering en Maarten als gespreksleiders.
Twee door de deelnemers ingebrachte actuele vragen stonden vandaag centraal:
1.) Kan ik de interventies mindfullness (persoonlijke veerkracht) en proces- en structuurverbetering (organisatieveerkracht) gecombineerd inzetten en in welke volgorde?
2.) Wat is een mogelijke inhoud van een te ontwikkelen leiderschapsprogramma in een technisch georienteerde organisatiecultuur?
We bespraken hoe we de klant houvast kunnen bieden om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor hun vraagstuk en de benodigde perspectiefwisselingen en volgorde bij de aanpak daarvan.
Een eerste idee is om helpende en belemmerende patronen als inhoud voor het leiderschapsprogramma te gaan verkennen. Om te beginnen met literatuurstudie.
19 juni 2023 ● Veerkracht lunchgesprek op LinkedIN
Belangstelling voor de volgende reeks? Zet je naam op de lijst en je krijgt bericht.
- "Interessante dingen gehoord. Vooral kijken naar oplossing. Ook verhalen van anderen/casuistiek en vragen stellen en aanpak bepalen. Leerzaam."
- "De woorden die jullie gebruiken geven me taal om een patroon bespreekbaar te maken."
- "De vraagstukken worden goed opgepakt en samengevat tussendoor."
- "Ik vond het een interessante manier om met elkaar te praten over veerkacht. Leuk om mensen te leren kennen die vanuit andere perspectieven kijken naar de casus."
- "Heldere inleiding; goed en scherp gesprek"
- "Zeer positief, kijk op veranderen spreekt mij aan."